Utrzymanie
POMIESZCZENIE
- dobrze wentylowana metalowa klatka o jednolitym podłożu
- odpowiednio dużo miejsca w klatce, tak by świnka mogła się w niej swobodnie poruszać i by zmieściło się jeszcze pudełko (domek) na schronienie
- pudełko (domek) jest niezbędnym elementem klatki, dzięki niemu świnka może się schowaćw celu zmniejszenia stresu, co u świnek jest szczególnie ważne,albowiem są one bardzo wrażliwe i podatne na stres
- klatka winna być regularnie czyszczona (min. 2 razy w tygodniu), albowiem złe warunki sanitarne mogą prowadzić do wielu chorób
- wszystkie pojemniki na jedzenie i wodę powinny być regularnie czyszczone i myte
- na wodę zaleca się butelki z podajnikiem kroplowym, takie rozwiązanie zapobiega rozlewaniu i zanieczyszczaniu wody kałem, moczem i ściółką
- na jedzenie zaleca się pojemniki ciężkie, które śwince będzie ciężko przewrócić, a w konsekwencji wysypać i znieczyścić pokarm
- świnki są bardzo wrażliwe na zmiany jedzenia i otoczenia, dlatego jeśli to koniecznie zmiany należy wprowadzać stopniowo, a w przypadku wyjazdu lepiej zostawić świnkę w domu (zapewniając jej oczywiście opiekę).
ŻYWIENIE
- dieta świnek morskich powinna składać się ze:
– zbilansowanej suchej karmy przeznaczonej dla tego gatunku
– wysokiej jakości siana (np. tymotka, trawa sadowa czy owies) podawanego do woli
– dużej ilości warzyw
- owoce i zboża, jeśli w ogóle są stosowane, to powinny stanowić <10% diety i być podawane tylko jako przysmaki
- ponieważ spożycie pokarmu zależy od jego objętości, a nie zawartości kalorii, w przypadku podawania głównie suchej karmy (duża wartość energetyczna) zwierzę będzie podatne na rozwinięcie się otyłości
- dieta świnek musi zawierać wit. C (nie potrafią jej syntetyzować)
- gotowe karmy zawierają wit. C, ale może ona ulegać szybkiemu rozpadowi, szczególnie gdy karma poddana jest działaniu wysokiej temperatury lub wilgotności
- wit. C dodawana do wody również podlega szybkiemu rozpadowi, dlatego taką wodę należy codziennie zmieniać
- aby świnka dostawała odpowiednią porcję wit. C, należy uzupełniać diety komercyjne lub oparte na sianie świeżymi roślinami lub preparatami z wit. C
- żródłowit. C to min:
– zielone liście warzyw (tj. kapusty włoskiej, mniszka lekarskiego, pietruszki, liście rzepy, gorczycy itd.),
– czerwona papryka
– brokuły
– brukselka
– kalafior
– sałata rzymska
– marchewka
– kiwi
– truskawki
– jabłka itd.
- bardzo ważne, aby liście po umyciu były BARDZO dokładnie osuszone (wilgotne grożą wywołaniem poważnego dla zdrowia i życia wzdęcia)
- podstawowa zasada – świnka nie może mieć monodiety!